Churro (także: porras, calentitos, papitas, kat. xurro) – tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy.
Wytwarzany z wyciskanego na głęboki olej ciasta (składającego się z mąki pszennej, oleju i cukru) i smażonego w wysokiej temperaturze. Znany także w Ameryce Łacińskiej, południowo-zachodnich stanach USA,Francji (tu zwany chichis lub chonchons), Portugalii oraz w Turcji.
Churros sprzedawane są w sklepach - Churrería (w Katalonii Xurreria), na dworcach, lotniskach, stacjach metra i innych ruchliwych miejscach. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek śniadaniowych. Bywa zjadana samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance czekolady i wtedy nazywa się chocolate con churros (w Kataloniixurros i xocolata). Tradycyjnie wita się nią Nowy Rok po nocy sylwestrowej.
Zwykle posypuje sie churros cukrem pudrem, ale w Urugwaju podaje się je także ze stopionym serem. Często churros porównywane jest do polskich pączków.
Ale pyszności.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam, ale wyglądają smacznie. Pozdrawiam jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńIle pyszności :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, ze uda mi sie ich sprobowac :)
OdpowiedzUsuń