Makaronik – słodkie ciastko przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów, czasem także z niewielkim dodatkiem masła,mąki, drożdży, miodu, śmietany, żółtek, czekolady, kakao, bakalii, przypraw korzennych. Zamiast migdałów używane są niekiedy mielone orzechy włoskie, laskowe, orzeszki arachidowe, mak, orzeszki pistacjowe, pestki dyni, nasiona słonecznika, a nawet płatki owsiane, wiórki kokosowe lub pokruszone sucharki.
Makaroniki wywodzą się z Włoch i Francji.
Chyba nigdy nie zrozumiem ich fenomenu :P Ale ladnie wygladaja ;)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam ostatnio miałam okazję się nimi poobjadać :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Zocha
http://www.zocha-fashion.pl/
pycha, moja babcia robi, wyśmienite są
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie:) miłego dnia:)
OdpowiedzUsuńschrupałabym <3
OdpowiedzUsuń