środa, 9 marca 2016

Kuchnia: Słynne francuskie ciasteczka Macarons




Makaronik – słodkie ciastko przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów, czasem także z niewielkim dodatkiem masła,mąki, drożdży, miodu, śmietany, żółtek, czekolady, kakao, bakalii, przypraw korzennych. Zamiast migdałów używane są niekiedy mielone orzechy włoskie, laskowe, orzeszki arachidowe, mak, orzeszki pistacjowe, pestki dyni, nasiona słonecznika, a nawet płatki owsiane, wiórki kokosowe lub pokruszone sucharki. 

Makaroniki wywodzą się z Włoch i Francji. 





















5 komentarzy:

  1. Chyba nigdy nie zrozumiem ich fenomenu :P Ale ladnie wygladaja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam ostatnio miałam okazję się nimi poobjadać :)

    Pozdrawiam Zocha
    http://www.zocha-fashion.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha, moja babcia robi, wyśmienite są

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają przepysznie:) miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń