poniedziałek, 28 lutego 2011

Kuchnia: Macarons - przepis na francuskie ciasteczka


Francuskie makaroniki. Napatrzyłam się na nie na zagranicznych blogach i postanowiłam sama takie upiec. Nie wyszły najlepiej :D. Tzn. wizualnie nie są podobne do tych, na których się wzorowałam, ale smakują świetnie. Będę nadal próbować upiec je na podobiznę tych "prawdziwych". Oto kilka przepisów porównawczych reprezentujący moją klęskę na polu makaroników:
BOMBINI - z orzechami laskowymi i nutellą
CANNELLE ET VANILLE - cytrynowo - waniliowe
CANNELLE ET VANILLE - grejpfutowo- pistacjowe
USE REAL BUTTER - malinowo - czekoladowe
TARTELETTE - waniliowe
a tu cukiernia piekąca wyłącznie mak

1. PRZEPIS Z OKRUSZKI.BLOX.PL

SKŁADNIKI:
makaroniki:
  • 225g cukru pudru
  • 125g obranych migdałów
  • 25g cukru
  • 100g białek (ok. 3)
  • czerwony barwnik
  • suszone kwiaty lawendy, posiekane pistacje do dekoracji
krem różany:
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
krem orzechowy:
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka nutelli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
macarons 2




2. PRZEPIS Z KOTLET.TV




Składniki

  • 1 białko
  • 10 g cukru
  • 90 g cukru pudru
  • 40 g pistacji (najlepiej niesolonych)
  • zielony barwnik
  • lemon curd lub jakiś dżem do przełożenia



Przygotowanie

Pistacjowe makaroniki przygotowanie
Krok 1.
Pistacje miele na drobny pył w maszynce.
Ubijam białko ze zwykłym cukrem na sztywną pianę.
Pistacjowe makaroniki przygotowanie
Krok 2.
Do miski z piana dodaję zmielone pistacje, cukier puder, barwnik (jeśli barwnik jest w płynie i daję go dużo, to również dodaje więcej cukru pudru, a polecam więcej by nie były takie blade).
Mieszam na gładka masę.
Pistacjowe makaroniki przygotowanie
Krok 3.
Na papierze do pieczenia (ważne by był powlekany i nie przywierał) umieszczam plamki masy bezowej (ok 2 cm średnicy). Odstawiam je na 15 minut (w tym czasie lekko sie rozleją i przeschną).
Wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 150 C piekarnika. Z termoobiegiem piekę przy zamkniętych drzwiczkach, a bez przy delikatnie uchylonych).
Pistacjowe makaroniki przygotowanie
Krok 4.
Jak wystygną zdejmuję beziki z papieru i przekładam lemon curd lub dżemem. Sklejam po dwa.



voldy92:(by Glen Majorelle)


coloredmondays:le macaroon

DSC_0203 (by Urban Honey Pioneer)

Macarons at F. Lamet (by little miss pamplemousse)

days-likethese:DSC_0084 (by Urban Honey Pioneer)

Sorbet gerbets (by lucyndskywdmnds***)




Piekę na weekend albo wcześniej, rezultaty opiszę potem.


SPOX DUDE!

2 komentarze:

  1. własnie tego szukałam dziekuje :*
    BB

    OdpowiedzUsuń
  2. słodki psiak :3

    OdpowiedzUsuń